Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

С подкрепата на една от албанските партии новата управляваща формация ще има комфортно мнозинство в парламента. В новото правителство ще бъдат закрити някои министерства и ще бъдат създадени нови.

Според Мицкоски преговорите с коалиционния партньор вървят добре. Мицкоски има на разположение 20 дни, за да представи кабинет.

На парламентарните избори на 8 май ВМРО-ДПМНЕ постигна съкрушителна победа над досега управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Партията на Християн Мицкоски спечели 58 депутатски мандата в 120-местния парламент на РСМ.

На 28 май 11-ият парламент в Северна Македония встъпи в длъжност след проведените на 5 май избори. След вота се стигна до размяна на силите, така че дясната ВМРО-ДПМНЕ има мнозинство в парламента. 

Смяна на силите има и в албанския блок, победителят ДСИ (Демократичен съюз за интеграция) остава в опозиция за първи път в историята си, а коалицията „Вреди“ заедно с ВМРО-ДПМНЕ ще бъде на власт през следващите четири години. След 7 години СДСМ напуска правителството след катастрофалното поражение на президентските и парламентарните избори.

В момента Северна Македония е без премиер, министър на отбраната, културата, земеделието, защото министрите станаха депутати. А македонската конституция не позволява да си премиер и министър едновременно. До избирането на ново правителство отговорностите се поемат от техните заместници.