Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след като Съдът в Хага потвърди обвинителните актове срещу него и срещу бившия председател на косовския парламент Кадри Весели, съобщиха информационните агенции.

Двамата потвърдиха информацията и заявиха, че ще отидат доброволно в Хага.

"За да защитя интегритета на Косово, зачитайки партньорството с международната общност, днес подавам оставка от поста президент. Чувствам се много горд с отговорността, която носех. При тези нови обстоятелства призовавам политическите сили да бъдат внимателни, да не задълбочават институционалната криза, страната няма време за губене, трябва да запазим спокойствие", каза Тачи на пресконференция. 

Обвинителният акт срещу Тачи и Весели съдържа 10 точки, в които двамата и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, според Специалната прокуратура в Хага 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!