И днес стрелба по улиците на казахстанския град Алмати. Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви, че е дал разпореждане да се стреля без предупреждение срещу протестиращите. 

Арестувани са около 3000 души. Властите обявиха, че ситуацията в страната е овладяна и са си върнали контрола над летището в Алмaти. Но призоваха жителите на икономическата столица да си останат по домовете до края на т.нар. "антитерористична операция".

"Нощем, като чувам взривовете, съм ужасена. Боли да знаеш, че умират млади хора. И аз съм майка, боли ме сърцето", разказа Куралай.

Президентът обвини за кризата хора от чужбина и свободните медии. Междувременно Москва продължава да изпраща още военни.

Снимка: btvnovinite.bg

Руските части заедно с казахстанските военни вече са поели контрола на летището в Алмати. 75 военнотранспортни самолети участват в прехвърлянето на руските части в Казахстан.

Миротворческите сили на Организацията на договора за колективна сигурност ще бъдат около 2500 души.

Ръководителят на мисията ген. Андрей Сердюков заяви, че ще останат няколко дни, но не уточни колко. Миротворците ще имат правото да използват оръжия, ако бъдат нападнати.

„На правоохранителните органи и армия ще дам заповед за използването на стрелят без предупреждение. В чужбина има призиви, страната да проведе преговори за мирно решение на проблема. Каква глупост! Какви могат да бъдат преговорите с престъпници и убийци?!“, заяви държавният глава.

По данни на властите в Казахстан по време на протестите са ликвидирани 26 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Достъпът до интернет и телефонната мрежа в страната остават блокирани. Заради спирането на интернета в цялата страна цената на биткойна падна с 10%. Казахстан е втората държава в света с най-много мощности за "копаене" на криптовалутата. 

Пред банкоматите и банковите офиси в Алмати се образуваха опашки за теглене на пари в брой. 

Вашингтон заяви, че следи внимателно информациите за изпращане на руска военна помощ в Казахстан, а Брюксел ги определи като „много обезпокоителни“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!