Италианският президент Серджо Матарела и други официални лица откриха новия мост в Генуа, който заменя срутилия се преди две години мост "Моранди". При трагедията тогава загинаха 43 души, предаде Асошиейтед прес.

Семействата на жертвите бойкотираха церемонията. Пожарникарите, които обърнаха тонове отломки, за да извадят оцелелите и телата на загиналите от смачкани коли и камиони, също се включиха в бойкота в знак на солидарност с близките на жертвите.

Преди откриването семействата на загиналите се срещнаха с президента Матарела, но заявиха, че ще пропуснат самата церемония.

Снимка: EPA

Те са ядосани не на президента, а на това, че фирмата, поддържала моста "Моранди", ще поддържа за известно време и новия мост, въпреки че лошата поддръжка е една от разследваните възможни причини за срутването на моста на 14 август 2018 г.

Новият мост, който ще се казва "Сан Джорджо", е проектиран от живеещия в Генуа архитект Ренцо Пиано. На моста има 43 лампи в памет на жертвите.

Снимка: Reuters

Преди церемонията премиерът Джузепе Конте написа във "Фейсбук", че откриването на новия мост е знак на светлото бъдеще на Италия, предаде ДПА.

Снимка: EPA

"От една рана, която все още трудно зараства, се издига символът на една нова Италия", написа Конте, който също присъства на откриването.

Снимка: EPA