Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер бе официално обвинена във възпрепятстване на правосъдието, предаде агенция „Франс прес”.

По този начин аржентинската прокуратура потвърди обвиненията, които прокурорът Алберто Нисман беше формулирал преди смъртта си на 18 януари.

Прокурорът издъхна на 18 януари – часове преди да свидетелства пред Конгреса срещу президента, при неизяснени досега и странни обстоятелства.

Той бе натоварен с разследването на атентата срещу еврейски център през 1994 година, при който загинаха 85 души. Нисман обвинява Кирхнер в прикриване на предполагаемо иранско замесване в атентата от 1994 г., докато тя отрича обвиненията срещу себе си. Иран също отрича каквато и да е съпричастност с атентата.

От намерен документ, с дата юни 2014 г., става ясно, че Нисман е обмислял да поиска ареста и на аржентинския външен министър Ектор Тимерман. Според аржентинските закони президентът и външният министър могат да бъдат арестувани, само ако Конгресът вдигне имунитета им, гарантиран им като висши членове на изпълнителната власт.

Прокурорът по случая Херардо Поличита потвърди обвиненията, отправени от Нисман, и сега де факто поднови разследването по обвиненията срещу Кирхнер, подето от Алберто Нисман.

В края на разследването той ще представи изводите си на съдията Даниел Рафекас, федерален магистрат, натоварен с разглеждането на случая, който в крайна сметка ще реши дали има достатъчно основания за започване на дело и повдигане на обвинения в съда, или за прекратяване на случая, посочва АП.

По-рано днес президентският говорител Анибал Фернандес заяви, че продължаването на работата по разследването е чиста маневра за дестабилизиране на демокрацията в Аржентина. Като президент Кристина Фернандес де Кирхнер не може да бъде съдена, без да ѝ бъде отнет имунитетът. Тя обаче напуска поста си в края на тази година.