Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта и премиерът Бубу Сисе са били арестувани по-рано днес от войници, вдигнали метеж. Това потвърди официално директорът за връзките с обществеността на малийското правителство Бубу Дукуре, цитиран от ТАСС.

И двамата лидери "са отведени от въстанали войници с бронетранспортьори в базата Кати", намираща се на няколко километра от столицата Бамако, посочва Дукуре, цитиран от Франс прес. Президентът и премиерът са били арестувани във втората половина на деня в резиденцията на държавния глава Себеникоро.

Снимка: EPA

Вчера сутринта в армейската база "Кати" избухна военен метеж. По данни на новинарския портал "Малижет" действията на метежниците ръководи полковник Садио Камара, бивш директор на военната школа към базата "Кати".

В хода на деня военните арестуваха и министри, включително тези на външните работи и на финансите, а също и председателя на парламента. По информация на портала "Уакат Сера" генералният щаб на въоръжените сили на Мали също е под контрола на метежниците, арестувани са редица военачалници.

Снимка: EPA

През последните години на територията на Мали се активизираха терористични ислямистки групировки.

Най-големите сред тях са "Ислямска държава в Западна Африка" и "Ислямска държава в Голяма Сахара". И двете са структури на "Ислямска държава".

В пограничните с Буркина Фасо райони действат и групировки, свързани с "Ал Кайда".