Кандидатът за президент на Русия Михаил Козлов се отказа от изборната надпревара по необичаен начин. В последния ден, когато допуснатите до надпреварата кандидати трябваше да представят необходимите по конституция 100 000 подписа, той предаде само бели листа.

Козлов е психолог и преподавател по бизнес поведение. Кандидатурата му беше издигната от Партията за социална защита.

Опакованите с червени панделки пет кашона с бели листа той обясни със способността му да си направи обективна самопреценка. Козлов е установил, че няма достатъчно подкрепа и няма никакви шансове да се представи достойно на изборите. Затова се е отказал, въпреки че е отговарял на условията да участва в изборите за държавен глава.

„Давам си сметка, че подходих неподготвен към тези избори, особено откъм финансовата страна и никого не обвинявам за това”, призна кандидатът. Той е имал събрани подписи, но на 22 януари те са били анулирани заради нередности в партийните документи.

По закон на всеки кандидат-президент, който отговаря на условията за избираемост, се полага държавна субсидия за периода за набиране на необходимите подписи. В сметките на Михаил Козлов има 50 000 рубли (715 евро). Той е решил да не харчи напразно тези пари и се отказва от тях, като ще ги дари за лечението на малко момиченце.