„Преминах през ада“ – така Йохевед Лифшиц, една от двете заложнички, освободени вчера от „Хамас“, описа изпитанията, които преживя след отвличането си от палестинската терористична групировка.

Снимка: Reuters

85-годишната жена беше освободена по здравословни причини, заедно със 79-годишната си приятелка Нурит Купър, но никога няма да забрави ужаса от 7 октомври.

Заедно с дъщеря си, клекнала до инвалидната ѝ количка, крехката възрастна жена си припомни момента, в който бе отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети, след като „Хамас“ нахлу в дома ѝ в кибуца Нир Оз в Израел.

Снимка: Reuters

Стреляха по домовете ни, удряха хора. Отвлякоха някои от тях като мен. Беше трудно, но ще се справим с това“, каза Лифшиц пред репортери в болницата в Тел Авив.

Снимка: Reuters

Въпреки кошмара, който е преживявала, жената подчерта, че е получила всички необходими грижи, докато е била в плен. 

„Бяхме около 25 души. След няколко часа отделиха петимата от моя кибуц Нир Оз и ги заведоха в отделна стая. Имаше охрана, прикрепена към нас и един медик. Видяхме и лекар, който се увери, че ще получим лекарствата, от които се нуждаем. Спяхме на матраци. Погрижиха се за всичко, от което имахме нужда, това трябва да се каже. Бяха учтиви и се погрижиха да останем чисти и нахранени. Незнанието на израелските сили за отбрана ни нарани много. Бяхме изкупителните жертви на нашето правителство“, допълни Лифшиц.

Ужасяващият разказ беше продължен от дъщерята на Йохевед – Шароне.

„Майка ми разказва, че е била качена на задната седалка на мотоциклет с краката от едната страна и тялото от другата, че е била преведена през разораните ниви. Отпред е имало няколко мъже, а зад нея – един. Докато са я отвеждали, е удряна с палки от хората на Шабааб, докато не са стигнали до тунелите. Там са вървели в продължение на няколко километра по мократа земя. Отдолу има огромна, огромна мрежа от тунели. Прилича на паяжина“, предава преживяното от майка си Шароне.

Снимка: Reuters

„Тя казва, че много хора, рояк от хора са преминали през оградата, която струвала 2,5 милиарда шекела (6 милиона щатски долара) и не е помогнала дори малко“. 

Снимка: Reuters

Йохевед Лифшиц и приятелката ѝ Нурит Купър бяха настанени в болница в Тел Авив, за да се възстановят след освобождаването си от терористичната групировка. От лечебното заведение заявиха, че двете жени са в „добро медицинско състояние“ и ще останат там още един ден.

Снимка: Reuters

„В момента за тях и за членовете на семействата им това е много, много емоционална ситуация и ние сме щастливи, че те са тук с нас“, добавиха от болницата, където възрастните жени бяха настанени.

 

Информацията за освобождаването на Лифшиц научил и внукът ѝ, докато бил в хотел в Ейлатс заедно с други евакуирани от Нир Оз.

„Тя говори, може да ходи, може да прегръща внуците си. Невероятно е, че я виждаме“, посочи внукът на Йохевед Лифшиц Даниел.

Снимка: Reuters

По думите му новината за пускането на двете жени предизвикала радост в хотела и вдъхнала надежда, че скоро ще бъдат освободени и други заложници.

„За тази общност да види тези две възрастни жени беше просто невероятно“, сподели Даниел Лифшиц, който взе хеликоптер от хотела, за да види баба си в ранните часове днес.

Снимка: Reuters

Двете заложнички от кибуц Нир Оз

Припомняме, че в понеделник вечерта „Хамас“ освободи 85-годишната Йохевед Лифшиц и нейната съседка и приятелка – 79-годишната Нурит Купър. По-късно те се събраха с членове на семействата си в болница „Ичилов“ в Тел Авив, където бяха настанени.

 

Снимка: Reuters

Лифшиц е един от основателите на общността в кибуц Нир Оз. Тя е работила като фотограф и учител в регионалната гимназия. Купър пък е работила в сферата на ранното детско образование и в местната фабрика за бои.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В продължение на десетилетия двете приятелки и съседки живеят в Нир Оз, близо до границата с Газа. Поради толкова голямата близост до бариерата, кибуцът е един от първите, станали мишена на бойците на „Хамас“, както и един от най-тежко засегнатите.

Снимка: Reuters

 

Повече от една четвърт от общността в Нир Оз загинаха или изчезнаха след терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. След кървавото нападение бяха убити над 1400 души.

В кибуц Нир Из редица къщи са лишени от живот, прозорците им са изпочупени, спалните - подпалени, а вещите на жителите - разхвърляни наоколо. На видеозаписи се вижда засъхнала кръв по леглата и подовете, а стените са осеяни с дупки от куршуми.

 В плен на „Хамас“

С пускането на двете възрастни жени общият брой на освободените пленници става четири. Смята се обаче, че повече от 200 заложници са в капан в Газа, като някои от тях се намират в лабиринта от тунели на „Хамас“, прокопани под крайбрежната ивица.

Снимка: bTV

Похитените са граждани на държави като Мексико, Бразилия, САЩ, Германия и Тайланд, както и израелски цивилни и войници. Сред тях са и съпрузите на Лифшиц и Купър - Одед Лифшиц, 83 г., и Амирам Купър, 85 г.

Дъщерята на Йохевед Шароне заяви по-рано, че е „щастлива“ от освобождаването на майка си, но се страхува за баща си и другите задържани.

Снимка: Reuters

„Баща ми е там и толкова много други хора, които познаваме, чакат добри новини за всички. Не знаем какво се случва с тях. Дори не знаем дали са живи или какво е положението им. Те не са от хората, които могат да оцелеят без лекарства. Майка ми се нуждае от кислород, когато спи, и страда от силни болки в гърба“, каза тя.

Снимка: Reuters

За семействата на задържаните няма време за губене. Внукът на Йохевед заяви, че срещата с баба му му е показала, че другите заложници трябва да бъдат освободени възможно най-скоро.

„Казвам ви, че трябва да сме бързи, като видях баба си по този начин. Часовникът тиктака и връщането на всички заложници е най-важната мисия за всички“, завърши той.

Всичко за войната в Близкия изток четете тук: