15-годишното управление на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина приключи на 5 август. Тя избяга от продължилите повече от месец смъртоносни протести, а военните обявиха, че ще сформират преходно правителство. Твърди се, че Хасина се е отправила към Индия, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

От началото на юли Хасина се опитваше да потуши общонационалните протести срещу нейното правителство, но избяга след брутален ден на размирици на 4 август, когато бяха убити близо 100 души.

Началникът на армията на азиатската страна генерал Вакер-Уз-Заман заяви в обръщение към нацията по държавната телевизия, че Хасина е подала оставка и военните ще сформират преходно правителство.

"Страната пострада много, икономиката беше засегната, много хора бяха убити - време е да спрем насилието", каза Вакер.

Изявлението на генерала дойде малко след като ликуващи тълпи щурмуваха и разграбиха резиденцията на Хасина.

 

Най-малко 20 души бяха убити по време на протестите в столицата на Бангладеш на 5 август, съобщи Бачу Миа - полицейски инспектор в болницата на Медицинския колеж в Дака.

Милиони бангладешци излязоха по улиците на южноазиатската страна, като много от тях празнуваха мирно.

Канал 24 на Бангладеш излъчи кадри на тълпи, които нахлуват в премиерската резиденция, махат пред камерата, докато празнуват, грабят мебели и книги, докато други се отпускат на леглата.

Въпреки това тълпата нападна и домовете на близки съюзници на Хасина, разказват свидетели.

Други подпалиха телевизионни станции, които са подкрепяли нейното управление, както и офиси на нейната Лига Авами и разбиха статуи на баща ѝ Шейх Муджибур Рахман – борец за независимостта на страната.

Вакер заяви, че протестите трябва да приключат и обеща, че "всички несправедливости ще бъдат разгледани".

Офицерът от пехотата каза, че ще разговаря с президента за сформиране на служебно правителство. Не стана ясно дали той ще го оглави.

Силите за сигурност подкрепяха правителството на Хасина по време на размириците. Бунтовете започнаха миналия месец срещу квотите за работа в държавната администрация и след това прераснаха в по-широки призиви за нейното оттегляне.

Ген. Вакер заяви, че е провел разговори с основните опозиционни партии и членове на гражданското общество, но не и с Лигата Авами на Хасина.

76-годишната Хасина избяга от страната с хеликоптер, съобщи източник, близък до сваления лидер.

Високопоставен източник от съседна Индия, където живее сестрата на Хасина (тя има индийско-британско гражданство), заяви, че тя "преминава през страната, но се насочва към Лондон".

Военните в Бангладеш заявиха, че са затворили международното летище в Дака, без да посочват причина.

Въпреки това протестиращите широко призоваваха близките съюзници на Хасина да останат в страната.

Демонстрациите започнаха заради повторното въвеждане на квотна схема, която запазва повече от половината от всички работни места в държавната администрация за определени групи.

Протестите ескалираха, въпреки че схемата беше намалена от висшия съд на Бангладеш.

Най-малко 94 души бяха убити на 4 август, най-смъртоносния ден от размириците, когато протестиращи и поддръжници на правителството се биеха с палки и ножове, а силите за сигурност откриха огън.

С последните прояви на насилие общият брой на убитите от началото на протестите достигна най-малко 320 души, според данни на полицията, правителствени служители и лекари в болници.

На 5 август войници и полицаи с бронирани автомобили в Дака бяха заградиха с бодлива тел пътищата към офиса на Хасина, но огромни тълпи заляха улиците, събаряйки загражденията.