Операцията по изправяне и преместване на лайнера „Коста Конкордия” може да струва над 100 млн. евро. Според компанията „Роял Боскалис Уестминстър”, която участва в конкурс за изпълнението на поръчката, сложната операция е безпрецедентна.

Круизният кораб лежи на една страна във водите край италианския остров Джилио, където се натъкна на подводни скали и потъна частично през януари.

Холандската компания вече спечели договор за източването на тонове гориво от резервоарите на „Коста Конкордия”. Общо шест специализирани фирми представиха свои оферти за спасителната операция, съобщава британската преса. Някои от тях предложиха корабът да бъде нарязан на части, което е по-евтината алтернатива.

Окончателното решение ще бъде взето от застрахователите и собственика на туристическия кораб – компанията „Карнивал”.

В началото на март започна делото за корабокрушението на "Коста Конкордия". Осем души са подведени под отговорност за трагедията на 13 януари, при която загинаха 32-ма души.

Капитанът Франческо Скетино отговаря по серия обвинения, след като се появиха твърдения, че бил с момиче в момента на инцидента, не подал навреме сигнал за бедствие и бил сред първите, напуснали кораба.