Днес в Брюксел продължават преговорите между ЕС и Великобритания по брекзит. „Разводът” с Великобритания беше горещата тема на всички Европейски съвети тази година. Той се превърна в сериозен тест за единството между страните-членки на ЕС. Настоящата среща на върха съвсем не прави изключение.

Преди седмица имаше известно усещане за оптимизъм. Преговарящите екипи на Великобритания и ЕС успяха да постигнат известни компромиси. Най-вече относно цената на развода.

Духовете се поуспокоиха и стана ясно, че на този Европейски съвет ще бъде потвърдено преминаването към втората фаза на преговорите. Тя касае бъдещите търговски отношения между напусналата Великобритания и напуснатия ЕС.  

Най-неочаквано обаче в сряда Лондон предложи нова изненада. Дори депутати консерватори от лагера на британския премиер Тереза Мей гласуваха за възможността парламентът да има право на вето върху споразумение в Брюксел за брекзит. На практика каквото и да постигне, британският премиер Тереза Мей трябва след това да се върне до Лондон, за да получи депутатското одобрение – деликатна и леко отслабена позиция на Мей пред европейските лидери.  

Дали всичко това означава, че Великобритания ще смекчи тона и „разводът” няма да е чак толкова драматичен жесток, колкото се очакваше?

За момента единственото сигурно е, че брекзит продържава да е много сериозен тест за европейското единство. И България, в ролята си на председател на Съвета на ЕС, със сигурност ще го усети.

Тази сутрин българският премиер Бойко Борисов се срещна с естонския си колега Юрий Ратас. Това е традиционна и символична среща между страната, която подава, и тази, която поема председателството на ЕС.