Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще започнат след предсрочните избори на Острова. Това е станало ясно в телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

Британският парламент одобри днес предложението на вота.

След час и половина дебати депутатите в Долната камара подкрепиха предложението на Мей с 522 гласа „за“ и 13 гласа „против“. За приемане му се изискваше мнозинство от две трети.

Вотът означава, че британците ще гласуват отново с три години по-рано от предвиденото, отбелязва АФП.

Решението на депутатите не бе изненадващо, защото основните опозиционни партии бяха заявили, че одобряват организирането на избори. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин веднага каза, че подкрепя изборите, въпреки че залага политическата си кариера, ако партията му понесе тежка загуба.

При последните проучвания на общественото мнение Лейбъристката партия изоставаше с над 20 процентни пункта от консерваторите. Това е слабост, от която Мей иска да се възползва и да укрепи позициите си и да увеличи мнозинството си в Камарата на общините, която има 650 депутати.

„Ще се борим за всеки глас. Всеки глас за консерваторите ще затрудни задачата на тези, които искат да ми попречат да си свърша работата“, подчерта пред парламента Мей, искайки „мандат да доведе брекзита до благоприятен завършек и да го превърне в успех“.

Според нея вотът ще осигури сигурност и стабилност в държавата по време на преговорния процес.

Месеци наред Мей отричаше, че планира да промени графика за изборите и затова не избегна обвиненията в опортюнизъм, въпреки че според нея опонентите ѝ не са ѝ оставили друг избор, отбелязва АФП. Тя заяви, че се опасява от противодействие в парламента, което ще отслаби позицията на Лондон в преговорите с Брюксел, които ще започнат в началото на месец юни.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън приветства извънредния вот. При победа на партията на Стърджън, Лондон няма да може да блокира нов референдум за независимост на Шотландия.