Продължава разединението в Европа по въпроса за кои страни Европейският съюз да отвори границите си на 1 юли. 

Страните-членки се оказаха с доста различни критерии кой има право да влезе на територията на Съюза след епидемията. За едни приоритет остават санитарните изисквания, за други – икономическите последици. Списъкът включваше 54 страни, но беше драстично намален до 15. Той ще се актуализира на две седмици.

Първият критерий е нивото на зараза с COVID-19 да е по-ниско или най-много равно на средното за Съюза. Брюксел взима предвид и тенденциите през последните 2 седмици, както и достоверността на статистиката. За момента Съединените щати, Русия, Турция и Израел остават извън него. Китай обаче е включен, но само при условие, че той също допуска европейски граждани на своя територия.

„Все още текат преговори на ниво Европейски съвет и нямаме никакво намерение да спекулираме за резултата от преговорите, нито за причините и аргументите защо дадена страна се намира в крайния списък“, каза Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Съществува и втори списък – с категориите лица, които могат да влизат в Европа, независимо от националността им. Сред тях са сезонни работници, студенти, високо квалифицирани служители.

Темата вероятно ще е част от разговорите тази вечер на герамнския канцлер Ангела Меркел, която посреща френския президент Еманюел Макрон. А акцентът на срещата  – как общата стратегия на двамата за парите за възстановяване от COVID-19 да избегне ветото на т.нар. „пестеливи“ страни-членки.