Предсрочни парламентарни избори се провеждат в петък Гренландия, самоуправляващата се територия в състава на Кралство Дания, предаде ТАСС.

Шест политически партии си оспорват 31 места в Инатсисартут (гренландския парламент). Основни съперници са управляващата социалдемократическа партия „Сиумут” и лявата опозиционна политическа сила „Инуит Атакатигиит”.

Последни проучвания сочат, че за първата вероятно ще гласуват 36,7 на сто от избирателите, за втората - 34,5%. Според експерти в крайна сметка местното правителство ще бъде съставено от онази, която сполучи след изборите да формира коалиция с трите малки партии - либералната „Атасут”, социал-либералната „Демокраатит” и новата партия „Налерак”, отцепила се от „Сиумут”.

Предсрочните избори са свикани по-малко от две години след предишния вот, издигнал на власт „Сиумут”. Причина е септемврийският скандал около партийния лидер - настоящата министър-председателка на Гренландия Алека Хамонд. Тя бе уличена, че е използвала държавни средства за лични нужди.

В доклад на одиторска комисия до парламента бе съобщено, че Хамонд е похарчила 106 000 датски крони (18 077 долара) държавни средства за частни полети и престои в хотели за членове на семейството си. Премиерката възстанови парите, но скандалът приключи с нейната оставка, а за страната - с правителствена криза, припомня ТАСС.