Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че затваряне на украинското въздушно пространство може да предизвика световна война, предаде Асошиейтед прес. Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно е призовавал страните от НАТО да спрат руското нападение срещу страната му чрез налагането над Украйна на зона, забранена за полети.

Западните лидери отказват от опасения, че това може да разпали по-голяма война в Европа. Изпращане на изтребители над Украйна може "в сегашната обстановка" да бъде възприето като "влизане на НАТО във войната и затова крие риск да запали Трета световна война", каза Мишел в интервю за френското обществено радио "Франс Ентер".

Мишел отрече икономическите санкции срещу Русия да представляват "война на ЕС или НАТО срещу" тази страна. Руският президент Владимир Путин сравни вчера икономическите наказателни мерки на Запада заради нахлуването му в Украйна с "обявяване на война" на Москва.

Мишел каза, че европейските и американските съюзници са наложили санкциите, "за да поставят режима (в Русия) под натиск и да пострада той", а не хората.