Руски гражданин, обвинен в хакерски атаки срещу три американски интернет компании, пледира "невинен" при първото си явяване вчера във федерален съд, съобщи Държавният департамент, цитиран от ДПА.

30-годишният Евгений Никулин бе изправен пред съдия в Сан Франциско, след като беше екстрадиран от Чехия със специален самолет на министерството на правосъдието на САЩ. Той е обвинен в незаконно проникване в кмпютърни системи и кражба на лични данни.

Според обвиненията мишена на хакерските атаки на Никулин през 2012 и 2013 г. са били компаниите от района на залива Сан Франциско "ЛинкдИн", "Дропбокс" и "Формспринг" (LinkedIn, Dropbox, Formspring). Той беше в чешкия арест от октомври 2016 г., когато беше арестуван при съвместна операция на ФБР и местните власти.

Чешкият министър на правосъдието удовлетвори искането два дни, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън посети Прага, припомня ДПА. "Този руски хакер наруши нашите закони. Екстрадицията му бе важен въпрос, който аз повдигнах в Прага, и съм доволен, че чешкото правителство стигна до това решение", написа той в Туитър вчера.