Европейските лидери посрещнаха предпазливо идеите на френския президент Еманюел Макрон. Обновлението на Евросъюза не успя да измести темата за развитието на цифровите технологии.

По време на разговорите стана ясно, че европейските лидери осъзнават необходимостта от напредък в Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон. "През следващите седмици председателят на Европейския съвет ще ни представи проект, по който да работим”, посочи той.

Самият Туск обаче подходи предпазливо. "Напредъкът трябва да става стъпка по стъпка, от един въпрос към друг”, заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

След двустранни срещи с холандския премиер Марк Рюте и други европейски лидери българският премиер Бойко Борисов изрази оптимизъм, че резервите на Холандия и още няколко членки за присъединяването ни към Шенген скоро ще бъдат преодолени.

"България е покрила всичките си показатели и фактът, че й бяха дадени всички тези срещи извън целия съвет показва отношението към България", каза премиерът Бойко Борисов.

На срещата присъстваше и британският премиер Тереза Мей, въпреки все по-голямата изолация на страната й с наближаването на брекзит. Тя посети британските войници, участващи в мисията на НАТО в Естония и обеща, че Лондон ще продължи да си сътрудничи с Евросъюза в областта на отбраната на фона на руската заплаха.