Страните членки на ЕС да плащат половин цена (около 10 евро) за всяка доза ваксина срещу COVID-19, от която се отказват. Това е новото предложение, което фармацевтичната компания „Пфайзер/Бионтех“ е отправила към ЕК във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел.

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за „всички бъдещи варианти на COVID-19“, пише в. „Файненшъл таймс“, като се позовава свои източници. 

През януари агенция „Ройтерс“ съобщи, че ЕС води преговори с фармацевтичния бизнес с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който ЕС планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 млрд. долара фармацевтичната индустрия. Евросъюза се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

„Пфайзер“ отказа да коментира публикацията на „Файненшъл таймс“, но от фармацевтичната компания отбелязат, че преговорите се водят „добросъвестно от всички страни“, отбелязва агенция „Ройтерс“.

Припомняме, че в обща позиция на България, Полша, Унгария и Литва се посочва, че има излишък от тези ваксини, които не отговарят на нуждите на гражданите и на финансовите интереси на държавите.

Според министрите ЕК трябва да продължи преговорите за намаляване на броя договорени дози или да изкупи излишните количества и да ги дари на нуждаещи се държави. Настояването е сделката да се предоговори с нова, по-справедлива сделка в обществен интерес.

„България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави от ЕС. Те са определяли количествата за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, каза в средата на март здравният министър д-р Асен Меджидиев. Той подчерта, че до юни 2023 г. страната ни трябва да закупи още седем милиона дози, при условие, че вече сме бракували 2,8 млн. дози.