В неделя германците ще гласуват за Бундестаг. Последните проучвания на електоралните нагласи показват малки разлики в процентите между основните партии, а една четвърт от германците все още не са решили за кого да гласуват.

В последния телевизионен дебат снощи лидерите на основните партии и кандидати за канцлер се обединиха за силна и суверенна Европа, партньорство със Съединените щати и НАТО, както и за обща европейска позиция към Китай.

Германия ще остане европейска, независимо кой ще бъде следващият канцлер, заяви за bTV дългогодишният председател на външната комисия в германския парламент Рупрехт Поленц. Той коментира, че вотът в неделя ще е много оспорван.

„Нека прогнозирам, че и във вечерта на вота, когато се преброят бюлетините няма да се знае кой ще е канцлер, защото има най-малко две или три възможности за бъдещи коалиции. Това, което ще последва, са дълги и трудни преговори за съставяне на правителство. Може да се обзаложим дали Ангела Меркел ще произнесе новогодишното слово и според мен това съвсем не е изключено“, коментира Поленц.

От Федералната избирателна комисия съобщиха, че дни преди вота са атакувани сървъри на централата, но кибератаката не е успяла.

Цялото интервю на Кристина Баксанова с бившия председател на външната комисия в Бундестага очаквайте тази неделя в предаването „120 минути”!