Ще стане ли Доналд Тръмп първият президент в американската история, срещу когото два пъти е задействана процедура по импийчмънт? Развръзката се очаква в следващите дни.

Тази вечер демократите внасят в Долната камара на Конгреса искане за задействане на 25-ата поправка в Конституцията. Тя позволява отстраняването на президент, негоден за поста. Единственият, който може да я приложи обаче, е вицепрезидентът.

Очаква се Майк Пенс да не го направи, но демократите са готови с искането за импийчмънт.

Пред американската телевизия Си Би Ес техният лидер Нанси Пелоси показа щетите, нанесени на кабинета й от щурмувалите Конгреса привърженици на Тръмп.

„Служители са се крили под масата, барикадирали са другата врата, изгасили са лампите и са стояли със затаен дъх в тъмнината два часа и половина“, разказа Нанси Пелоси.

Бившият губернатор на Калифорния и републиканец Арнолд Шварценегер сравни атаката над Капитолия с хитлеристкия погром по време на т.нар. "Кристална нощ" в Австрия и Германия.

„Нощта на вандализма срещу евреите през 1938 г. от нацистите – еквивалент на днешните американски "Горди момчета". В сряда тук, в Съединените щати, бе денят на счупените стъкла - това бяха прозорците на Конгреса. Тръмп е провален лидер и ще остане в историята като най-лошия президент“, каза Шварценегер.

Първата дама – Мелания, коментира за първи път случилото се чрез официално становище.

"Категорично осъждам насилието, което видяхме в нашия Конгрес. Разочарована съм и смятам за срамно, че около тези трагични събития се завъртяха непристойни клюки, лични атаки и фалшиви обвинения срещу мен", каза тя.

Няколко републиканци призоваха Тръмп да се оттегли сам от поста си, за да спести на страната унижението от втори импийчмънт.