Жена откри огън в мегацърквата на известния пастор Джоел Остийн в Тексас малко преди началото на „Супербол“ в САЩ. Мотивите ѝ остават неясни, съобщава АР.

Полицията обяснява, че двама полицаи са осигурявали безопасността на миряните в един от най-големите храмове в САЩ. Именно те са успели да застрелят и да убият на място заподозряната.

По време на инцидента са били простреляни и ранени други двама души – 50-годишен мъж и 5-годишно дете. Пострадалите са били откарани веднага в болница, но състоянието им е критично.

Пастор Джоел Остийн казва, че трагедията е щяла да бъде много по-голяма, ако стрелбата е станала по време на по-ранната служба, на която е имало значително повече хора.

Началникът на полицията в Хюстън – Трой Финър, съобщи, че заподозряната за стрелбата все още не е идентифицирана. Той я описа като „жена на възраст около 30 години“, като уточни, че тя е влязла в църквата „облечена в елегантно палто, носейки раница и дълга пушка“.

Финър поясни още, че жената е влязла в църквата с малкото момченце, без да посочва дали те са имали някаква родствена връзка. Именно то е сред ранените.

Жената започнала да стреля, изправяйки се срещу двамата униформени – полицай от Хюстън и агент от Тексаската комисия за алкохолни напитки. Те веднага са отвърнали на огъня.

Жената е казала на полицаите, след като вече е била простреляна, че има бомба в раницата си, но такава не била открита след претърсването.

Алън Гуити, чието семейство е от Хондурас, е член на църквата от 1998 г. Той разказва, че е чул изстрели, докато си почивал в светилището на църквата, тъй като майка му работела като разпоредител в храма. 35-годишният мъж изтичал при майка си и двамата легнали на пода, докато не спре стрелбата. Двамата напуснали сградата чак когато им казали, че е безопасно да се изправят.

Двамата униформени са похвалени от градските власти за отстраняването на стрелеца и предотвратяването на поредната трагедия в САЩ.