Великобритания затяга значително мерките срещу COVID-19 за празниците.

Причината, според властите в Лондон, засеченият на Острова нов щам на коронавируса е много по-заразен от оригинала. Събраните досега данни показват, че той се разпространява със 70% по-бързо.

Затова районите, където са засечени най-много случаи на щама – Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир – влизат в новосъздадената най-висока четвърта степен на риск. Ограниченията ще важат от утре поне до 30 декември. 

Магазините затварят. Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физич​ески упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.  

„Що се отнася до Коледа, мой дълг е да вземам трудни решения и да направя това, което е правилно, за да защитя нашия народ. Моля всички – много е важно да не нарушавате правилата на Нова година!“, заяви премиерът Борис Джонсън.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. Коледни балони, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа (25 декември), а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Ограниченията от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон. 

Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.