Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу загърби умерения тон и първоначалната си кампания – главно да говори за мисията на републиканците. Десет дни преди балотажа той започна нова, по-агресивна и директна стратегия.

„На 28 май отиваме отново да гласуваме на важните за демокрацията, за страната и за народа ни избори. На последните избори урните събраха желанията на гражданите за промяна и недоволствата срещу статуквото. Още на първи тур казахме „спри“ на арогантността на Ердоган. Защото не успяха да получат половината глас на народа. Вотът за ПСР се стопи значително. Скъпи съграждани, вместо изборната кампания да премине като празник на демокрацията и в мирна атмосфера, тя остана в сянката на лъжите и клеветите на Ердоган. Исках да видя пред себе си по-смел конкурент“, обърна се в изявление председателят на НРП.

Той допълва, че някои хора не са отишли до урните, а други са били „принудени да гласуват за Ердоган“, защото са останали под влиянието на „черната пропаганда“.

Кандидатът за президентския стол припомни за Фетхуллах Гюлен и за речта на опонента си преди много години: „Ердоган, не си ли този, който сяда на една маса с терористични организации? Как можеш да оспорваш любовта ни към родината? Ердоган, няма да правя по твоя начин. Аз ще работя за народа ни. Ердоган, ти остави държавата ни в ръцете на наркобарони. Страната ни се превърна в убежище за мафията“.

Кълъчдароглу говори за тероризма като вечен политически инструмент на ПСР и за милионите мигранти, които категорично смята да изпрати назад, ако дойде на власт.

Не пропусна и голямата тема в страната - за насилието над жени и малолетни. Той обеща да има повече надзиратели и по-голям контрол на изборните секции.