Карнавалът или петият сезон, както още е наричан, са дните в годината, които хиляди германци очакват с нетърпение. Миналата година събитието бе отменено, но тази година, както традицията повелява, хиляди аплодираха откриване му в различни градове.

Татяна Гльокнер идва в Германия преди 16 г. Оттогава всяка година се потапя в магията на карнавала.

„Карнавалът е един от най-важните сезони в годината. Аз съм тук вече може би повече от 15 г., тогава не го празнувах така активно, но може би от 10 г. всяка години по един ден от карнавала се празнува“, разказа тя.

Тази година обаче любовта към най-цветния празник в страната не е достатъчна за посещение на събитието. В Дюселдорф достъп до откриването на карнавала имат само ваксинираните и преболедувалите. В Кьолн пък отново само те могат да посещават всички събития свързани с карнавала. Желаещите да се присъединят към празника се чувстват сигурни заради наложените мерки.

Снимка: bTV

„Човек има чувството, че нормалността се завръща благодарение на предпазните мерки срещу разпространението на вируса и това чувство е приятно“, смята Нико.

Въпреки покачващия се брой новозаразени тази година - една вековна традиция се завръща, а с нея и най-цветните и шумни дни в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!