Министерството на правосъдието на Съединените щати защити забраната на Доналд Тръмп за влизане на американска територия на хора от седем мюсюлмански държави.

В същото време президентът обеща още по-стриктен граничен контрол срещу радикалния ислямски тероризъм.

В доклад от 15 страници министерството твърди, че текстът е „законно упражняване на власт от страна на държавния глава", а не забрана за мюсюлманите.

„Очевидно е, че законът е на страната на президента. Конституцията е на страната на президента. Той е преценил кое е най-доброто решение в името на националната сигурност и съм уверен, че волята му ще надделее”, подчерта говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Апелативният съд в Сан Франциско, който разглежда обжалването на спирането на указа, предстои да изслуша двете страни по делото.

Антимюсюлманските мерки на Тръмп продължават да срещат отпор и от киноелита на Холивуд.

„Изкуството няма граници, няма език, не принадлежи на една вяра. Силата на изкуството е, че се издига над всички тези неща и силните общества не цензурират изкуството, а го ценят”, коментира Шерил Бун Айзъкс - президент на Академията за кинематографично изкуство и наука.

89-ата церемония по раздаване на наградите "Оскар" ще се проведе на 26 февруари в Холивуд, но без част от номинираните, които бойкотират събитието заради забраната на Тръмп.