Испанското правителство ще сезира Конституционния съд, ако бившият премиер сепаратист на Каталуния Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия и може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, се опита да заеме отново поста от чужбина, заяви пред Франс прес правителствен източник.

Двете основни сепаратистки формации – „Заедно за Каталуния” на Пучдемон и Републиканската левица на Каталуния, се споразумяха вчера да направят опит бившият премиер отново да бъде избран от новия парламент начело на каталунското правителство.

Те обаче не знаят как да стане това, тъй като Пучдемон е преследван от испанското правосъдие за бунт и разкол.

Възможността той да встъпи в длъжност по видеоконферентна връзка или някой друг да прочете речта му като кандидат за премиер, е оспорвана от мнозина юристи и от партиите, които са против независимост. Ако той избере една от тези две възможности, централното правителство начело с Мариано Рахой ще сезира Конституционния съд, както направи след като каталунският парламент свика забранения референдум за самоопределение.

Правилникът на каталунския парламент предвижда всеки кандидат за премиер да представи на пленарно заседание програмата си за управление, но не уточнява дали физическото му присъствие е задължително. 

Учредителното заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари, а първите дебати за нов премиер трябва да се състоят най-късно на 31 януари.