Правителството на САЩ няма да разреши на американския петролен гигант „Ексон мобил“ (Exxon Mobil) да възобнови сондажите в Черно море заедно с руската държавна компания „Роснефт“, предаде Ройтерс.

„След консултация с президента Доналд Тръмп министерството на финансите няма да издава специални разрешителни на американски компании, включително „Ексон“, позволяващи сондажи, забранени от сегашните санкции срещу Русия“, каза финансовият министър Стивън Мнучин в изявление.

По-рано тази седмица американският вестник „Уолстрийт джърнъл“ писа, че петролният гигант иска разрешение за сондажи в няколко зони в Черно море, които са забранени от санкциите срещу Русия. „Ексън“ отказа коментар на тази публикация.

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим и ролята ѝ в конфликта в Източна Украйна.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е бивш главен изпълнителен директор на „Ексон“. Той работеше за сближаване с Русия.

„Ексон мобил“, най-голямата публично търгувана петролна компания в света, има сериозни интереси в Русия.
През кампанията за президентските избори в Съединените щати през ноември Тръмп даде заявка за благосклонна към Русия политика, но в последно време втвърди курса към нея, особено по въпроса за Сирия.