Правителството на Ливан подаде оставка заради разрушителния взрив миналата седмица на пристанището в Бейрут, съобщи министърът на здравеопазването, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Според агенция решението е било взето под натиск, след като няколко министри подадоха оставка или изразиха намерението си да го направят. По-рано през деня от поста си се оттегли трети министър – този на правосъдието, както и още двама депутати.

Здравният министър Хамад Хасан разговаря с журналисти в края на днешното правителствено заседание, проведено след два дни на демонстрации, в които имаше сблъсъци между силите за сигурност и протести.

Снимка: Ройтерс

Малко по-късно премиерът Хасан Диаб отиде в президентския дворец, за да връчи оставка на държавния глава Мишел Аюн от името на всички министри.

Втора поредна нощ Бейрут беше сцена на сблъсъци, пожари и блокади. Броят на жертвите на опустошителните експлозии в ливанската столица достигна 220.

Снимка: Reuters

Кратер с дълбочина 43 метра – това е мястото на доскорошното пристанище в Бейрут. Ливанската армия прекрати операцията по издирване на оцелели.

Улицата обаче продължава да иска смяна на системата на управление. А напрежението не стихва.

Успоредно с протестите, екипи от цял свят работят за възстановяването на разрушенията.

В неизвестност остават 110 души, сред които много чуждестранни работници и шофьори на камиони. Международните донори събраха над 250 милиона евро спешна хуманитарна помощ. Маски и медицинска екипировка пък ще изпрати Световната здравна организация.

Правителството в оставка ще продължи да изпълнява функциите си, с основна задача да се справи с огромния външен дълг и 25-процентната безработица.