Франция реши да не се поставя втора доза от ваксината на „АстраЗенека“ на част от имунизираните. Решението не е окончателно, то може да бъде променено, ако има нови научни доказателства.

Над половин милион са французите под 55-годишна възраст, получили първа доза „АстраЗенека“. На тях ще им бъдат предложени РНК-ваксини. Решението идва само ден, преди първите засегнати да се явят за втора доза.

Ваксинираните в началото на януари с „АстраЗенека“ французи, трябваше да започнат да получават втора доза този уикенд. Само по-възрастните обаче ще бъдат имунизирани със същия препарат.

„За хората над 55-годишна възраст, за които има риск, ако се заразят с вируса, да развият тежко заболяване, да стигнат до интензивно отделение, да починат, за тях е препоръчителна тази ваксина“, каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

„Обосновано е да не я препоръчваме за под 55-годишна възраст. Не е окончателно, това е само мярка за сигурност, докато чакаме допълнителна информация. Ако имате първа доза и сте под 55 години, аз също съм в това число, ще получите рнк-ваксина 12 седмици след първата“, каза Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Френският регулаторен орган е обсъждал няколко варианта, заради сигналите за евентуална връзка между ваксината „АстраЗенека“ и появата на съсиреци. Имунитетът от първата доза не е достатъчен и всички имат нужда от втора. Последната одобрена за Европа ваксина на „Янсен“ не е била възможно решение, тъй като тя е само в една доза, а и ще започне да се доставя в много ограничени количества след минимум 10 дни.

Европейската агенция по лекарствата започва да проверява ваксината на Янсен след съобщения за тромбози.

Докладвани са четири случая на съсиреци след поставена доза от този препарат, който все още се поставя само в Съединените щати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!