Дете на три години и половина, което си играело с газова печка, е предизвикало смъртоносния пожар в Ню Йорк, който взе 12 жертви, съобщи началникът на противопожарната служба на града Даниъл Нигро, цитиран от Франс прес.

„Установихме, че пожарът е тръгнал от кухня на партера. Той е предизвикан от дете на три години и половина, което си играело с газовата печка. Майката не осъзнала, че е избухнал пожар, докато детето не се развикало”, обясни Нигро.

„Майката излязла от апартамента с децата си – на 3 и 2 години, и оставила вратата отворена. Пламъците бързо са обхванали горните етажи”, добави той и подчерта, че при пожар трябва задължително да се затваря вратата на излизане от жилището.

Сред 12-те загинали има четири малки деца. Други четирима души са в болница в критично състояние.

„Асансьорната шахта е действала като комин и пламъците са достигнали горните етажи толкова бързо, че хората са имали твърде малко време да реагират. Не са можели да слязат – двама от опиталите това са сред загиналите. Други са успели да използват аварийната стълба и пожарникарите им помогнаха да напуснат сградата”, заяви Нигро.

Според него пожарникарите са били на място след около три минути след подаването на сигнала. Разследването още проверява дали всички противопожарни аларми в сградата са проработили.

Това е най-смъртоносният пожар в Ню Йорк от 1990 г. насам, като се изключат пожарите при атентатите от 11 септември 2001 г.