Огромният пожар, който избухна в Националния музей на Бразилия в неделя, е унищожил почти цялата му колекция от безценни експонати.

"Всичко свърши", заяви отчаян експертът Марко Аурелио Калдас - един от малкото хора, влезли в опожарената сграда - цитиран от местен вестник.

Снимка: Reuters

Единствените сред 20-те милиона експоната, които са оцелели, са метеоритите, които са устойчиви на високи температури, посочва друг вестник.

Заместник-директорът на музея Кристиана Сережо допълни, че са оцелели едва 10% от експонатите. Тя отбеляза, че детекторът за дим в сградата не се е задействал.

Други служители на музея се оплакаха от недостатъчно финансиране, което е попречило да бъдат постигнати по-високи стандарти за сигурност, съобщи Асошиейтед прес. Те твърдят, че са били наясно с рисковете от такъв инцидент.

Няколкостотин души се събраха на протест пред музея вчера. Те бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и лютив спрей.

Снимка: Reuters

Националният музей на Бразилия се намира в сградата от 1892 г. Преди това тя е била резиденция последователно на португалското кралско и на бразилското императорско семейство." 200 години на работа, изследвания и познание бяха загубени. Това е тъжен ден за всички бразилци", написа в „Туитър” президентът Мишел Темер.