Пожар пламна в петролен резервоар по руския петролопровод „Дружба“ в Тамбовска област, югоизточно от Москва, след атака на дрон, предаде Ройтерс.

По-рано губернаторът на Тамбовска област Максим Егоров съобщи за пожар в склад за гориво, при който по думите му никой не е пострадал.

Украйна засили кампанията си за нанасяне на удари по руските петролни резервоари, като преди това удари редица рафинерии, което причиниха значителни смущения.

Киев твърди, че ударите са насочени към инфраструктурата, която подкрепя военните действия на Москва.

Русия често атакува украински електроцентрали и електропреносната мрежа по време на войната, която продължава вече трета година.

Петролопроводът „Дружба“ е една от най-големите съставни части на системата на руския тръбопроводен монополист „Транснефт“. Той започва в Централна Русия и свързва западносибирските петролни находища с големите рафинерии в Европа.

По този петролопровод дневно могат да бъдат транспортирани 2 млн. барела, но ползването рязко намаляха, след като ЕС спря да купува руски петрол след руската инвазия в Украйна.

Северното разклонение на „Дружба“, което стига до Германия през Беларус и Полша, сега се използва за износ от казахстански петрол към рафинерията в Швет, която осигурява около 90% от горивото, необходимо за германската столица.