Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-известните сгради в датската столица. Срутила се емблематичната кула на сградата. Части от покрива са унищожени.

Огънят се е разпространил на няколко етажа в сградата, каза шефът на пожарната служба в Копенхаген Якоб Ведстед Андерсен пред репортери.

Историческата сграда е била в процес на реновация. Скелето около нея е затруднило спасителните служби да стигнат до огъня. В близост е министерството на финансите, което също е евакуирано след възникването на пожара, каза полицията.

Виждаха се хора да изнасят големи картини от сградата, за да спасят историческите артефакти от пламъците.

Пожар погълна Старата фондова борса в Копенхаген
Снимка: Reuters

Гъст сив дим се издигна над града. Около 90 войници от Кралската лейбгвардия, армейска част, помагаха за отцепването и спасяването на ценностите.

Не е ясно какво е причинило пожара. Няма информация за пострадали хора. Полицията в Копенхаген помоли хората да избягват да шофират във вътрешната част на града.

„400-годишно датско културно наследство е в пламъци“, написа министърът на културата Якоб Енгел-Шмид.

„Сградата е изпълнена с изкуство, което разказва много за нашата история, за това кои сме ние като народ“, каза той пред репортери.

Каква е историята на вековната сграда?

Старата стокова борса в Копенхаген е построена от един от най-великите строители и архитекти на Копенхаген крал Кристиан IV. Старата фондова борса е свидетелство за богатството на града.

Подобно на много други през XVII век, привлекателната структура от червени тухли е вдъхновена от холандския Ренесанс.

Внушаващата сграда е впечатлявала чуждестранните, както и търговците, пристигащи от морето.

Пожар погълна Старата фондова борса в Копенхаген
Снимка: Reuters

Шпилът на сградата, стесняваща пирамидална структура на върха на кула, който сега е напълно изгорял, има четири преплетени драконови опашки, които са увенчани с три корони, символизиращи стремежите да към обединена скандинавска империя Дания, Швеция и Норвегия и Копенхаген като нейна търговска столица.

Интериорът на сградата е реновиран през 1855 г. В нея се помещава датската фондова борса до 1974 г. От 2024 г. сградата служи като седалище на Датската търговска камара.

Снимка: copenhagenet.dk

Фондовата борса през 1842 г. е била с кей от двете страни за лесен и директен достъп на корабите и стоките им. Имало е до 50 малки вътрешни търговски обекти.