Колкото повече шоколад консумира една страна на човек от населението, толкова повече нобелови лауреати има. Тази необичайна закономерност е забелязал американският учен Франц Месерли, работещ в една от нюйоркските болници, предаде Ройтерс.

"Мисълта за това изследване ми хрумна, докато бях в хотел в Катманду и се чудех как да си запълвам времето. Откривайки тази закономерност, не можах да повярвам на очите си", пише Месерли в "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин".

Той е установил, че списъкът от 23 страни с най-голямо потребление на черен шоколад , съвпада почти напълно със списъка на страните, откъдето произхождат повечето носители на Нобелови награди.

На първо място, естествено, е Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Всеки швейцарец изяжда годишно по 120 блокчета шоколад със средно тегло 85 гр, отбелязва ученият.

Той добавя, че САЩ са някъде в средата на списъка и трябва да изяждат по 125 хиляди тона повече шоколад годишно, за да увеличат броя на нобеловите си лауреати. Месерли, който е швейцарец, посочва, че самият той яде шоколад всеки ден, но избягва сладките видове.

Американският физик Ерик Корнел, който е нобелов лауреат по физика за 2001 г., все пак напомни, че количеството на консумирания шоколад зависи от богатството на една страна и че от богатството зависят и високите научни разработки и постижения.

Заради високото съдържание на антиоксидантите флавоноиди, каквито има в какаото и във виното, се смята, че шоколадът принася полза за здравето, като оказва положително въздействие върху работата на мозъка и сърцето и помага дори за сваляне на излишни килограми, напомня Ройтерс.