Над половината от испанските гласоподаватели искат предсрочни парламентарни избори, сочат резултатите от социологическа анкета в момент на спадаща подкрепа за правителството на малцинството, разтърсено от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия.

Мандатът на правителството на малцинството, ръководено от десноцентристката Народна партия на премиера Мариано Рахой, изтича през 2020 г., но 55% от анкетираните в днешното проучване казват, че искат нови избори преди тази дата.

В аналогично проучване през октомври обявилите се за предсрочни избори бяха 49%, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.  

Анкетата беше извършена от института Метроскопия за в. "Паис" между 6 и 8 октомври, когато бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, чието правителство беше уволнено от Рахой, продължаваше от Брюксел кампанията си за независимост на автономната област.  

В интервю за днешния брой на белгийския в. "Соар" Пучдемон уверява, че е възможно и друго решение освен независимостта на Каталуния и че продължава да се обявява за постигане на споразумение с Мадрид.

"Аз съм склонен и винаги съм бил склонен да приема реалността на други отношения с Испания", посочва той и уточнява, че е готов да приеме друго решение освен това за независимостта.  

"Винаги съм бил за споразумение", уверява  Пучдемон, който обвинява Народната партия, че е отговорна за възхода на сепаратизма.