Повече от две трети от гражданите на Индия вероятно имат COVID антитела, сочи ново национално проучване.

Около 67,6% от индийците на възраст от 6 нагоре са се сблъсквали с коронавируса. Серологичното проучване е проведено в 70 района в общо 21 щати. В него са участвали 28 975 души.

По-голямата част от тестваните - 62%, не са били ваксинирани, а около една-четвърт са били с една доза.

Снимка: Reuters

Новото проучване разкрива огромният и шокиращ скок на хората с антитела. Само няколко месеца по-рано - в началото на годината, по-малко от една-четвърт от индийците имаха антитела, сочи тогавашното серологично проучване. В месеците между двете тествания обаче страната беше буквално залята от мощна втора вълна на COVID-19.

Макар резултатите да звучат обнадеждаващи, това означава, че около 400 милиона души в Индия все още са податливи на COVID-19, ако удари трета вълна.

Снимка: EPA

Ваксинацията в страната върви бавно. До момента едва 6,35% от населението на Индия се е ваксинирало, което по последно преброяване е 1,38 млрд. души.

Новото серологично проучване разкрива и нещо друго – броят на хората, които не са се тествали, но все пак са се сблъскали с вируса, е много по-висок от реално документираните случаи.

До момента в Индия са регистрирани около 31,2 млн. случая на коронавирус, което прави по-малко от 3% от цялото население на страната. В същото време серологичното проучване сочи, че много по-голям брой хора имат антитела към болестта.