В турски учебни заведения учат общо 28 213 деца на сирийски граждани, избягали в Турция от режима на Башар Асад в родината си, информира министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер, цитиран от БТА.

Разходите за настаняването, здравеопазването и издръжката им са поети от Службата за ръководство при бедствия и спешни действия към министерския съвет. Извън тази статистика са сирийските деца сираци и такива без придружители, които са прехвърлени към детските градини на подчинение на Министерството по проблемите на семейството и социалните политики.

За сирийците, които се намират в Турция, но не са настанени в бежанските лагери, турското вътрешно министерство разработва проект, според който се предвижда да им бъдат дадени временни лични карти, т.нар. лична карта на гост, която им дава право на работа.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви при посещението си във Вашингтон, че Турция е похарчила досега около 1,5 млрд. долара за издръжката на сирийските бежанци.

Президентът Абдуллах Гюл, който тези дни посети ранените при експлозията в град Рейханлъ, при която загинаха 51 турски граждани, обвини международната общност в безучастие по проблема със сирийските бежанци.

„За съжаление от страна на международната общност не идват помощ, тя се представи много слабо в това отношение. Само с приказки работа не се върши. Надяваме се гражданската война в Сирия да не продължи дълго и да завърши с победа за законните искания на сирийския народ,” каза държавният глава.

След експлозиите в Рейханлъ голяма група сирийски граждани се върнаха в Сирия. Твърди се, че към момента около 400 000 сирийски граждани се намират в Турция, но тези данни не са окончателни и се променят непрекъснато.