Петгодишно момче беше отнесено от наводненията по време на поредната буря, връхлетяла Калифорния в понеделник, пише Асошиейтед прес. Броят на загиналите в резултат на мощните бури достигна 14 души, съобщиха държавни служители. Обявено е извънредно положение.

Снимка: Ройтерс

При седемчасовото издирване на изчезналото момче е открита само обувката му. Търсенето му беше прекратено, тъй като нивото на водата е било твърде опасно за водолазите, съобщиха официални лица. Момчето не е обявено за мъртво, заяви говорителят Тони Чипола от шерифската служба на окръг Сан Луис Обиспо.

Майката на момчето е шофирала камион, когато той е заседнал в наводненията близо до Пасо Роблес, малък град в централното крайбрежие на Калифорния, казаха от пожарната служба на окръг Сан Луис Обиспо.

Случайни минувачи са успели да извадят майката от камиона, но момчето е било отнесено от превозното средство по течението. По това време в района не е имало заповед за евакуация.

100 000 домакинства останаха без електричество, а някои училища бяха затворени през деня. Улиците и магистралите се превърнаха в реки, дървета бяха изкоренени, образуваха се свлачища. Шофьорите се сблъскаха със задръствания, причинени от паднали отломки.

Цялото централно крайбрежие, където живеят принц Хари и Меган Маркъл, Опра Уинфри, Елън Дедженеръс и други знаменитости, получи заповед да се евакуира. Това се случва навръх петата годишнина от смъртоносните кални свлачища там.

Националната метеорологична служба съобщи за валежи от 2,5 см на час. В следващите дни се очаква поредица от циклони с порои и силни ветрове.