Уиндзор, където ще бъде погребана кралицата след церемонията в Лондон, вече посреща тълпи от хора. "Далея алея" е права пътека от около 5 км, по която утре малко след 17 часа българско време много бавно ще премине погребаната процесия.

Тя ще стигне до портите на замъка Уиндзор и параклиса "Свети Георги", където ще бъде погребана кралицата. За тези, които не успеят да са на първа линия зад загражденията, са осигурени големи екрани.

От рано сутринта най-натовареният маршрут е до портите на замъка Уиндзор. Специални табели показват как да се стигне дотам. Минава се през проверки за сигурност. Всички идват с една мисия – да оставят цветя в памет на кралицата.

Магазини, кафенета, ресторанти и обществени сгради отдават почит на Елизабет II с лични послания и нейни снимки на витрините. Хиляди ще преминат около популярния сред местните пъб "Двамата пивовари", който ще попадне в сърцето на шествието - на метри от портите на замъка. Мениджърът Стюарт О'Брайън обаче затваря пъба в понеделник в знак на уважение към кралицата.

„Кралското семейство винаги е било много близо до нас. Ние сме буквално до входната им врата. Покойният херцог на Единбург идваше всеки ден, кралицата всяка неделя, когато ходеше на църква. За й отдадем почитта си, ще бъдем затворени целия ден“, обясни О'Брайън.

В града има засилено полицейско присъствие, с видими и невидими мерки за сигурност. Полицаи проверяват дори пощенските кутии. Според изчисленията, има капацитет за 96 000 души в свободните за граждани зони, но местните власти се подготвят за 150 000 посетители.

Пешеходните алеи, както можете да видите, отсега са пълни с хора. Тъй като и повечето хотели са препълнени, туристически компании предложиха дори пътуване по Темза със самоуправляваща се лодка, с възможност да акостира за службата в Уиндзор.