Световни лидери отправиха своите послания за новата 2019 година. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди, че може да потърси нов път в атомната политика.
В ногодишното си обръщение той потвърди желанието си да се срещне отново с американския президент Доналд Тръмп, както и да продължи ядреното разоръжаване, но и отправи предупреждение.

Снимка: Reuters

„Но ако Съединените щати погрешно преценят търпението на нашия народ и упражнят санкции и натиск, без да спазят обещанието, което направиха пред света, нямаме друг избор, освен да потърсим нов път, за да защитим нашия суверeнитет и да запазим мира на Корейския полуостров”, категоричен беше Ким Чен-ун.

Той призова Южна Корея да спре съвместните военни учения със САЩ и каза, че на Корейския полуостров не трябва да бъдат разполагани стратегически военни активи.

От Кремъл руският президент Владимир Путин обеща благополучие и по-добро качество на живот. „Можем да постигнем това само заедно. Никога не сме имали помощници и няма да имаме. Затова трябва да бъдем сплотен и силен отбор”, отбеляза той.

Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей с новогодишната си реч потърси политическа подкрепа за споразумението й с Европейския съюз по брекзит. „Нова година е време да погледнем напред, а през 2019-а Обединеното кралство ще започне нова глава. Договорената от мен сделка за брекзит изпълнява вота на британския народ. Ако парламентът подкрепи сделката, Великобритания може да излезе от затруднено положение”, обяви тя.

Френският президент Макрон обеща за продължи реформите и призова французите за търпение. „Това е урокът на 2018-а за мен. Ние искаме на променим нещата, за да живеем по-добре и за да защитаваме нашите идеали”, подчерта той.

Снимка: EPA

Макрон  обеща промени в помощите за безработни, в администрацията и пенсионната система.