Европа трябва да спре с политиката на разделение. За да може да съществува Европа, трябва да има общ интерес в делата й. Това е първото послание на гръцката радикална левица СИРИЗА пред българската публика. То дойде от новоизбрания депутат Димитрис Ветас, който говори в предаването „120 минути” по bTV.

48-годишният народен представител, който има собствен бизнес, но казва, че от години се занимава и с обществени дела, още в началото подчерта, че Гърция не се е отклонила от европейския си път. „Ние вече сме правителството на Гърция, ние сме декларирали ясно, че сме европеисти и че сме ориентирани към Европа. Нашата валута е еврото, както в цяла Европа”, категоричен бе Ветас.

Победата на СИРИЗА и намеренията й да предоговори условията за изплащане на колосалния й дълг с Тройката кредитори отново изведе на преден план дискусията за излизане на Гърция от еврозоната – опасен прецедент, който засега се изключва.

„Основният въпрос в Европа е демокрацията. Ако подсилим демокрацията в Европа, ще имаме и по-добра Европа”, смята още Ветас.

Приносът на чистачките

Още в първите дни на управлението си кабинетът „Ципрас” спря приватизацията на ключови държавни обекти, която е едно от условията за заема. Министърът на финансите съкрати консултанти и върна на работа чистачки.

„Преди всичко, наистина не са необходими толкова консултанти. Може по един доста добър и ефективен начин тяхната дейност да бъде поета от други отдели, от административния персонал на министерствата, което е изключително добро, а на тяхно място да наемем чистачки, които са допринесли за нашата победа на нашите радикални идеи”, коментира депутатът Димитрис Ветас.

Сред първите промени, които СИРИЗА представи, бе и отмяната на „ол инклузив” пакетите в туризма. „Ние не сме отменили нищо. Ние сме за „ол инклузив”, но сме и за други модели на туристическото развитие. Милионите туристи, които идват в нашата страна, не може да са само 5% или 10% от големия бизнес дял, защото ние вярваме, че туризмът трябва да се разраства и в покрайнините на държавата и сме за един по-ефективен туристически бизнес. Това не е само политика на СИРИЗА, а стратегия за развитие на цялата държава, защото ние вярваме, че когато туристите отидат на едно място, трябва да се развива целият регион, а не само един хотел”, обясни народният представител от гръцката крайна левица.

„Ние сме за инвестициите, подчертавам това, подчертавам го, но за тези инвестиции, които създават печалба на родината и работа за трудещите се и гражданите”, допълни той.

Курсът към Русия

Димитрис Ветас отклони въпроса за курса на СИРИЗА към Русия. След встъпването в длъжност на кабинета на Алексис Ципрас, Атина започна да настоява за нов подход в отношенията между Брюксел и Москва и смекчаването на санкциите срещу Русия, които ЕС удължи на фона на ескалиращия конфликт в Украйна.

„Гърция се насочва към целия свят. И към България поема по тази логика. Една цивилизована европейска страна мисля, че трябва да търси съюзи навсякъде”, каза депутатът, избягвайки категоричен отговор на въпроса за отношенията с Русия.

Гневът на гърците

„Преди всичко, гърците не са гневни. Те са логични хора, те искат да запазят работата си. Това са хора, които напоследък загубиха демократичните си права, правата им на трудещи се. Това са хора, които бяха предадени от политиките на предишните правителства. Те се запознаха с нашата програма, анализираха я, повярваха ни, гласуваха и я избраха”, коментира депутатът от СИРИЗА подкрепата за партията на изборите.

„Страната се справя с проблемите на бедността, загубени са доста права, изгуби се демокрацията, опитваме се да създадем нови работни места за развитието на страната и който се бори, не бива да се страхува от нищо”, увери още Вимитрис Ветас.

„Оставете десница, капитализъм. Ние се заемаме да направим условията за един по-справедлив социум, за по-справедливо общество. Въпросите относно социализма на едно по-добро общество ще бъдат решавани по-късно. В този момент трябва да разрешим проблема с бедността и после ще видим накъде ще поемем”, допълни представителят на СИРИЗА.

„В новата радикална политика не можете да намерите справедливост, която остава на собствения си ръст, тя трябва непрекъснато да се развива. Правораздаването, за да може да бъде правораздаване, трябва да има демокрация. Така че ако има демокрация, има и правосъдие”, посочи още той.

Идеите на СИРИЗА

Радикалната левица дойде на власт с обещания да върне старите минимални заплати, тринадесетите заплати, безплатното здравеопазване. Именно раздутите държавни разходи бяха сочени за една от основните причини за главоломното нарастване на държавния дълг на Гърция.

„Има пари, които трябва да бъдат разпределени отгоре надолу. Така има доста хора, които избягват да плащат данъци, и други, които са доста натоварени, а трябва да има еднакво данъчно облагане за всички, за да може голямата част от народа да живее достолепно”, смята депутатът от СИРИЗА.

„Това е Справедливо е донякъде да се облагат богатите толкова, колкото е необходимо, за да можем да създадем едно по-справедливо общество толкова, колкото трябва”, посочи бизнесменът Ветас.

Той посочи, че все пак премиерът Алексис Ципрас има идеи и за административни реформи. „Първо, господин Ципрас е наложил изключителни промени в административната структура за предпазване от изкушения. Второ, за да не съществуват проблеми, трябва да заложим такива правила и прозрачност, така че всеки един от нас депутатите, да предлага труда си, а не нещо друго, нищо друго да не предлага. Това ще бъдат демократични правила и ние ще успеем да ги наложим”, увери Димитрис Ветас.

Депутатът препоръча още да се прекъсне „традицията” с „абонатите” за депутатските места в парламента. „И отзоваването на депутатите, тоест избирателите да могат да отзовават неефективните си депутати”, допълни той.

„Смятам, че директната демокрация вече е наболелият въпрос на европейската политика”, посочи накрая Димитрис Ветас от СИРИЗА.