Китайският лидер Си Дзинпин предложи Китай да изпрати нови панди в Съединените щати, наричайки ги „посланици на приятелството между китайския и американския народ“.

Този жест цели да облекчи обтегнатите връзки между двете държави.

„Аз научих, че зоопаркът в Сан Диего и калифорнийците с нетърпение очакват да се радват отново на панди“, каза Си Дзинпин пред американски бизнес лидери по време на реч в Сан Франциско в сряда.

„Готови сме да продължим сътрудничеството си със Съединените щати за опазването на пандите и да направим всичко възможно, за да отговорим на желанията на калифорнийците, за да задълбочим връзката между нашите два народа“, добави той.

Китайският лидер проведе обширни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, където двамата лидери направиха положителни стъпки за стабилизиране на нестабилните отношения между двете най-големи икономики в света.

Китай заема панди на повече от 20 страни по света като посланици на приятелството.

През последното десетилетие Си Дзинпин е одобрил изпращането на панди в цяла Европа, включително Германия, Нидерландия, Дания и Финландия. Миналата година Китай изпрати двойка панди на Катар, като това бе първата страна от Близкия изток, на която биват предоставени такива животни.

За разлика от това Китай не е предоставял нови панди на САЩ от две десетилетия.

Пандите служат като неофициален барометър на китайско-американските отношения от 1972 г., когато Пекин подари двойка мечки на Националната зоологическа градина Смитсониън във Вашингтон след историческото пътуване на американския президент Ричард Никсън до Китай.

По-рано този месец последните три останали панди в Националната зоологическа градина Смитсониън – Тиен Тиен, Мей Сянг и най-младото им малко, Сяо Ци Джи – бяха върнати на Китай, отбелязвайки края на повече от 50 години китайски панди, настанявани в зоологическата градина.

Тяхното заминаване оставя зоологическата градина в Атланта като единствената в САЩ, която има панди от Китай. Договорите за четирите мечки на Атланта изтичат през следващата година, но все още няма информация за удължаване на договора.

„Наскоро трите панди в Националната зоологическа градина на Смитсониън във Вашингтон се върнаха в Китай. Казаха ми, че много американци, особено деца, наистина не са склонни да се сбогуват с пандите и са отишли ​​в зоологическата градина, за да ги изпратят“, каза Си на вечерята в сряда.

Китайският лидер не даде допълнителни подробности за това къде могат да бъдат изпратени бъдещи китайски панди, но предположи, че Калифорния ще бъде най-вероятната дестинация.

Зоологическата градина в Сан Диего върна последните си две панди на Китай през 2019 г. след сключване на договора за заем.

Четиричасовата среща между Си и Байдън в сряда беше първият път, в който двамата лидери разговаряха от ноември 2022 г., когато се срещнаха в кулоарите на друга международна среща в Бали, Индонезия.