Отново посегателство срещу българска културна институция в Северна Македония. Въоръжен е нападнал новооткрития културен клуб „Цар Борис III" в Охрид и е счупил табелата му.

Снимка: Емил Кацаров

Опитал се е да счупи и прозорците. По чудо няма пострадали. Мъжът е скандирал обидни лозунги срещу България и българите.

Според очевидци мъж на средна възраст извадил брадва, унищожил табелата с името „Цар Борис III", крещял „фашисти" и отправял закани. Вандалският акт е станал малко след 14 часа българско време по време на среща между представители на сдружението и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Снимка: Емил Кацаров

Кореспондентът на bTV от РСМ Йовица Пауновски каза, че случаят е потвърден от говорителя на полицията в Охрид Стефан Димоски. В полицията е подаден сигнал за повреда на табелата. „Извършва се  оглед на мястото и ще се работи по изясняване на случая“, каза Димоски. 

Очаква се извършителят да бъде разпознат бързо, тъй като културният клуб се намира в район с много камери.

Преди дни при откриването на културния клуб имаше протести, на които гражданите изразиха недоволството си срещу името на клуба, като го обявиха за провокация. Те скандираха „българи-фашисти" и „българи-татари".