Португалското външно министерство заяви тази сряда, че някои страни от Европейския съюз са нарушили пакта за възстановяване на свободното движение в рамките на блока след вдигането на карантините срещу коронавируса, предаде "Ройтерс".

"Разбираме, че от всички нас се изискваше на възстановим свободното движение в рамките на ЕС най-късно от 1 юли", заяви министерството.

"Смятаме, че ограниченията и решенията, приети от страните членки, показват открито пренебрежение към това задължение", добави ведомството, без да уточнява за кои страни членки става въпрос.
Коментарите на португалското външно министерство бяха направени, след като Великобритания, която напусна ЕС през януари, но спазва правилата на блока за търговия и пътуване до края на годината, реши в петък да запази карантината за пътници, идващи от Португалия.

Това нанесе силен удар по зависимата от туризма държава.

Други европейски страни, включително Белгия, Ирландия и Финландия, и трите - членки на ЕС, наложиха също ограничения за пътувания спрямо Португалия. Великобритания въведе карантина също спрямо пътуващи до Испания, а други страни издадоха предупреждения да не се пътува до там.