Съветският съюз нямаше са спечели Втората световна война без нас, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от РИА Новости.

"Нямаше да спечелят Втората световна без помощта на Украйна. Няма две мнения по въпроса. Иначе можем да спорим дали войната би избухнала, ако през 1939 г. Кремъл не бе подписал с Германия печално известния пакт "Молотов-Рибентроп", заяви Порошенко по време на своя визита в Одеса.

Коментарът на Порошенко бе по повод неотдавнашно изказване на руския президент Владимир Путин, че Русия е щяла да победи във Втората световна война и без помощта на Украйна.

"Войната бе спечелена от Русия. Ако погледнете статистиката, ще видите, че над 70% от загиналите съветски войници са именно руснаци", заяви пред декември Путин по време на среща с рокерите от "Нощни вълци".

"Русия се опитва да приватизира нашата обща борба с нацизма, което е недопустимо. 40% от загиналите съветски войници във Втората световна война са украинци. Това е наша обща победа в борбата за свободата на Европа", каза украинският премиер Арсений Яценюк в Берлин на съвместна пресконференция с немския канцлер Ангела Меркел.