Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви намерението си да облекчи процедурите по издаване на украински паспорти и даване на убежище на чужденци, по-специално руснаци, които по думите му са преследвани в страната си, предаде Франс прес.

Порошенко смята да задвижи законодателни промени в украинската нормативна уредба, за да облекчи тези процедури, които в момента са твърде сложни, съобщи пресслужбата на президента.

Държавният глава е заявил това при връчването на украински паспорт на живееща в Украйна журналистка от руски произход, която е отразявала за украински медии анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., уточни пресслужбата.

Украйна, където руският език широко се използва в медиите и чиито отношения с Русия в момента са в тежка криза, е популярно място за руснаците, които се противопоставят на режима на президента Владимир Путин.

Някои от тях се установяват там временно, след което поискват политическо убежище на Запад, отбелязва АФП.

През 2014 г. 130 руснаци са искали убежище в Украйна, но само трима от тях са успели да го получат, сочат данни на местното представителство на Върховния комисариат на ООН за бежанците.