Една жена е загинала и двама души са изчезнали тази събота, след като проливните дъждове предизвикаха свлачище, при което бяха разрушени две къщи в префектура Нагасаки, Западна Япония, предаде „Ройтерс“.

В някои части на страната са регистрирани рекордни количества валежи, заради което властите обявиха най-високо ниво на опасност в райони, в които живеят над 1 милион души. Около 160 бойци от силите за самоотбрана на Япония бяха изпратени в бедстващите райони, за да извършат претърсвания и да помогнат за отстраняване на последиците от валежите.

Снимка: EPA

Препоръките за евакуация поради заплахата от свлачища и наводнения, причинени от обилните дъждове, остават в сила за японските префектури Нагасаки, Сага и Хирошима в югозападната част на страната. Това съобщи в събота телевизионният канал „Ен Ейч Кей“.

Снимка: EPA

През последните три дни в някои райони паднаха до 800 мм валежи, което е три пъти по-високо от средното за август. Реки преляха в някои райони на префектурата Хирошима и нивото на водите е опасно високо в други части на Западна Япония.

Снимка: EPA

Нивото на водите на река Камо в град Киото също е високо. Японската метеорологична служба предупреди, че е вероятно над страната да вали дъжд около седмица.