Починалите от коронавирус в Русия са 1028 през последното денонощие - най-много от началото на пандемията, съобщи Федералният оперативен щаб за борба със заразата, предаде ТАСС.

Президентът обяви неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември. "Още веднъж повтарям - ваксината реално намалява риска от заболяване, тежките усложнения след боледуване, риска от смърт. Затова обръщам внимание на регионалните власти да увеличат темпа на ваксиниране и разбира се призовавам всички граждани да се ваксинират", заяви Владимир Путин.

За последните 24 часа са били регистрирани повече от 34 000 нови случая на COVID-19. Общият брой на регистрираните заразени в страната с население от около 144 милиона души доближава 8,095 милиона. Русия е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания.

Рекордите се обясняват с ниското равнище на ваксинацията срещу COVID-19 в Русия. Едва под една трета от населението на страната е на пълно ваксинирано.

Друга вероятна причина е липсата на достатъчно мерки и слабото спазване на вече наложените, в момент, когато броят на новозаразените през последните седмици също достигна пикови стойности.