Популистката партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите, победи на изборите за парламент в Чехия, предаде Ройтерс.

Резултатите от преброени 99,59 на сто от бюлетините показват, че АНО печели 29,7% на предсрочните парламентарни избори, следвана от Гражданската демократическа партия с 11,29%.

С едва 7,4% от гласовете управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 година. Техният председател Милан Хованец заяви, че партията може да мине в опозиция.

Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура е на трето място.

Снимка: Reuters

Победителят на изборите в Чехия Андрей Бабиш заяви, че ще преговаря с всички партии за съставяне на правителство и че се надява то да бъде сформирано скоро, предаде Ройтерс.

Бабиш описа своята партия като проевропейска, част от ЕС и НАТО.

Той изтъкна, че ЕС трябва да спре да говори за Европа на две скорости и че трябва да помисли повече за това защо британците са гласували за напускането на ЕС.
По-рано днес лидерът на чешката Гражданска демократическа партия Петър Фиала заяви, че партията му няма да участва в каквато и да е правителствена коалиция с победилата популистка партия АНО на Андрей Бабиш.

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация".

Общо 31 партии издигнаха 7500 кандидати за 200 места в долната камара на парламента.

Левоцентристката социалдемократическа партия, която оглавяваше досегашното трипартийно правителство в Чехия, няма да участва в преговори за формиране на ново правителство, съобщи по-рано нейният председател Милан Хованец.

Той добави, че партията най-вероятно ще мине в опозиция. "За първи път няма да водим преговори, би било смешно със само 8 процента", каза Хованец.