Румънският премиер Виктор Понта обяви днес промени в лявото правителство месец след като претърпя тежко поражение на президентските избори, предаде Франс прес.

"Реструктурираното правителство трябва да задържи Румъния по пътя на икономическия растеж и да продължи реформите, започнати през последните две години", каза Понта пред журналисти след консултациите с партиите от управляващата коалиция, ръководена от неговата Социалдемократическа партия.

Премиерът изрази желание за по-добро сътрудничество с дясноцентристкия президент Клаус Йоханис, който ще встъпи в длъжност на 21 декември. Понта, който е начело са правителството от 2012 г., имаше трудно съжителство с досегашния държавен глава Траян Бъсеску.

В новия екип на Понта министри технократи са заменени с министри от партиите в мнозинството, повечето неизвестни в обществото. Министър на икономиката става депутатът социалдемократ Михай Тудосе, който няма опит в тази сфера.

Сегашният министър по бюджетните въпроси Дариус Вълков поема и финансите, а двете министерства се обединяват. Министрите на външните работи и на отбраната остават на постовете си. Реорганизацията на правителството бе извършена няколко дни след края на мисията на Международния валутен фонд и Европейския съюз, белязана от сложни преговори за бюджета за 2015 г.

Кредиторите дадоха принципно съгласие за проектобюджет, основан на икономически растеж от 2.5 на сто и дефицит от 1.83 процента от брутния вътрешен продукт. Този дефицит надвишава обещания от Букурещ пред Брюксел дефицит за 2015 г. от 1.4 на сто.

Новият състав на кабинета на Понта ще бъде внесен за гласуване утре в парламента, където лявата коалиция има комфортно мнозинство.